عدم وجود جایگاه مشخص باستان‌شناسان یک دغدغه مشترک است

عدم وجود جایگاه مشخص باستان‌شناسان یک دغدغه مشترک است چراکه رفتار شایسته‌ای با این دانش صورت نمی‌گیرد.

به گزارش میراث آریا(chtn) سیدمحمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در مراسم آغاز به کار سیزدهمین گردهمایی سالانه باستان شناسی ایران که در موزه ملی ایران برگزار شد، گفت: همه علاقه‌مندان به فرهنگ و میراث فرهنگی از اتفاقی که در موصل برگزار شد متاثر هستند. 

وی ادامه داد: این اقدام ضدفرهنگی، داغی را بر دل دوستداران فرهنگ و به ویژه ایرانی‌ها گذاشت چراکه آنچه صدمه دید، نسبت نزدیکی با فرهنگ ما دارد.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی در ادامه با اشاره به دغدغه مشترک باستان‌شناسان، اضافه کرد: عدم وجود جایگاه مشخص باستان‌شناسان یک دغدغه مشترک است چراکه رفتار شایسته‌ای با این دانش صورت نمی‌گیرد.

بهشتی تصریح کرد: عدل یعنی هر چیزی سر جای خودش قرار بگیرد، پس جامعه باستان شناسی این دغدغه را داشته که عدل وجود نداشته و دفتار عادلانه با این علم نشده است، برخی، رفتار ناعادلانه با باستان شناسی را محصول رفتار بیرونی می دانند، این افراد حق دارند اما از سویی این نباید بهانه‌ای باشد برای اینکه به عوامل بیرونی بی توجه باشیم.
وی یادآور شد: عوامل درونی هم در تزلزل جایگاه باستان شناسی موثر هستند، ما باید بیش از اینکه از دیگران توقع داشته باشیم، از داخل این مجموعه، اقدامات اساسی را به انجام برسانیم.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی گفت: ما در حوزه باستان شناسی یک گذشته نزدیک داریم که گذشته مطلوبی نیست، این گذشته در همه رشته‌های مربوط به میراث فرهنگی اینگونه است، گذشته تلخی را داشتیم و به اعتبار همین دوران، شاهد فضای ناعادلانه ای هستیم، برای اینکه این فضا سر و سامان بگیرد، بسیاری مسائل باید از تاریکی بیرون بیاید.
بهشتی افزود: باید برای باستان شناسی افق روشنی داشته باشیم، همه شما باستان شناسان باید کمک کنید در این حوزه یک برنامه راهبردی تدوین شود.

وی گفت: در حوزه باستان شناسی ما به اخلاق حرفه ای نیاز داریم و امروز شاید لازم است که یک بار دیگر اخلاقیات مورد نیاز باستان شناسی را تدوین و تشریح کنیم.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی با بیان اینکه سال آینده از نظر کمی سال خوبی برای حوزه باستان شناسی نیست، یادآور شد: به لحاظ امکانات ، سال آینده وضعیت مناسبی نخواهیم داشت اما باید از این فرصت استفاده کنیم تا کمیت را در این حوزه ارتقاء ببخشیم.

بهشتی در ادامه نوروز سال 94 را نوروزی تلخ دانست و تاکید کرد: به دلیل اقداماتی که در موزه موصل انجام شده است از ریاست سازمان میراث فرهنگی درخواست کردیم که با تمام مراجع بین المللی مرتبط با این موضوع از جمله یونسکو، سازمان کنفرانس اسلامی و سازمان ملل در جهت طلب کردن عزم جهانی برای جلوگیری از این تخریب ها، همکاری داشته باشیم.

وی تصریح کرد: خسارتی که به آثار فرهنگی و تاریخی وارد می شود غیرقابل جبران است و ما باید در این زمینه فعال باشیم چراکه نسبت دو گانه ای با این موضوع داریم، از یک سو این آثار متعلق به میراث فرهنگی بشری است و از سوی دیگر نسبت فرهنگی نزدیکی با فرهنگ و تمدن ایران دارد.  

\n

انتهای پیام/

کد خبر 1393121034